Na publikáciu o dejinách mesta a kúpeľov zozbierajú materiál

19.03.2012 Turčianske Teplice

Turčianske Teplice 19. marca (TASR) – Dejiny mesta Turčianske Teplice i kúpeľov má záujemcom priblížiť plánovaná publikácia. Mestskí poslanci sa už uzniesli na pre vytvorení pracovnej skupiny, ktorá má zozbierať všetky potrebné dokumenty na tvorbu tejto knihy. "Ambíciu vydať publikáciu zameranú na dejiny Turčianskych Teplíc i kúpeľov postavenú výlučne na zachovaných historických prameňoch mám už niekoľko rokov. Teraz azda dozrel čas na to, aby sme k tomu spolu s mojimi gymnaziálnymi profesormi aj reálne pristúpili," priblížil TASR historik Slovenskej národnej knižnice (SNK) Ľubomír Jankovič, ktorý je síce Martinčan, v kúpeľnom meste však podľa vlastných slov vyrastal.

V skupine sú okrem neho aj Jozef Moravec a Milota Martinková. "Zrealizovať takýto veľmi odvážne postavený projekt prirodzene nemožno bez dôsledného poznania a výskumu archívnych, knižničných, muzeálnych i galerijných fondov a zbierok," pokračoval Jankovič. Preto chce kooperovať aj s kolegami - špecialistami z príslušných ústavov Slovenskej akadémie vied, zo Slovenského národného archívu atď., v prípade potreby aj s inštitúciami v zahraničí. "Som presvedčený, že veľa vzácneho materiálu, najmä z 19. a 20. storočia, sa dodnes nachádza aj v našich súkromných zbierkach. Takže, je z čoho vychádzať," dodal. Mesto podľa slov primátora Michala Sygúta pritom poskytne v prvom štádiu tvorby knihy časť prostriedkov na výjazdy, zdokumentovanie faktov a podobne.

Primátor pokračoval, že keď mu Jankovič ukázal kalendárium udalostí či historických faktov o meste, ktoré sa datujú asi do začiatku 12. storočia, tak ani chvíľu neváhal a prijal jeho ponuku, respektíve návrh na zhromaždenie najskôr faktov, udalostí a dokumentov, ktoré budú základom pre budúcu knihu.

Podľa Jankoviča plánujú predstaviť dejiny mesta, jeho kúpeľov i širšieho regiónu južného Turca od stredoveku do roku 1918 s dôrazom na zachované archívne dokumenty - originály stredovekých i novovekých listín a listov, ich vydavateľov i adresátov, teda najstarších donátorov aj vlastníkov územia kúpeľov a termálnych prameňov s ich atribútmi (pečate, erby). Históriu mesta chcú priblížiť aj cez dobové maľované i grafické portréty významných osobností, najstaršie fotografie i pamiatky knižnej a hmotnej kultúry.

"Osobitne chceme venovať pozornosť aj významným renesančným i osvietenským cestovateľom, prírodovedcom a lekárom, ktorí v kúpeľoch pôsobili, alebo tu realizovali svoje výskumy," dodal Jankovič.
 

Vyberte región